Tekenziekte bedreigt westhoek

Babesiose bij honden

dierenarts Guy Werquin

Er werden recent verschillende gevallen van Babesiose bij honden gerapporteerd in onze streek. In het natuurgebied De Broekmolen in Beveren-Aan-De-IJzer werden in februari nog 2 honden besmet. Ook deze week overleed jammergenoeg een hond aan deze dodelijke ziekte na een wandeling langs de ijzer. Babesiose staat ook wel bekend onder de namen tekenkoorts en piroplasmose. Het is een ziekte die onder andere voorkomt bij honden. Tot voor kort kwam deze ziekte in België niet voor, tenzij bij honden die terugkwamen van een vakantie uit het zuiden. Wanneer de ziekte op tijd ontdekt wordt, kan de hond ervan herstellen. Lees hier meer over de besmetting met Babesiose, de symptomen, het stellen van een diagnose en over behandelmethodes en preventie van Babesiose.

Besmetting met Babesiose

Babesiose wordt veroorzaakt door kleine parasieten die in de rode bloedcellen van de hond bloedarmoede veroorzaken. De parasieten komen in het lichaam van de hond terecht door middel van een tekenbeet van de Dermacentor reticulatus teek.

De dermacenter reticulatus teek verspreidt de gevaarlijke bloedparasiet Babesiose bij honden

De dermacenter reticulatus teek verspreidt de gevaarlijke bloedparasiet Babesiose bij honden

De meest voorkomende teek in België is de Ixodes Ricinus teek, deze teek brengt de Babesiose parasieten niet over. Babesiose kwam tot een aantal jaar geleden niet in België voor. Babesiose kwam dan ook alleen maar in Zuid-Europese landen voor. Maar sinds kort is de Dermacentor teek ook in de westhoek aangetroffen en daarmee ook de ziekte Babesiose.

De parasiet komt via het speeksel van de teek in het bloed van de hond terecht. De teek moet echter wel minimaal 20 uur aan de hond zijn vastgehecht om de parasiet over te brengen. De eerste symptomen van Babesiose zullen pas na 10 dagen tot drie weken na de infectie verschijnen. Doordat de parasiet zich in de rode bloedcellen van de hond vermeerdert en deze kapotmaakt, krijgt de hond bloedarmoede.

Babesiose is niet gevaarlijk voor mensen.

Symptomen

 

De volgende symptomen kunnen wijzen op babesiose:

  • bleke of gelige slijmvliezen
  • snelle hartslag en ademhaling
  • lusteloosheid
  • slecht eten
  • koorts
  • donkere urine

 

Diagnose

Een dierenarts kan door middel van een bloedonderzoek de diagnose stellen of een hond besmet is met een Babesiose parasiet.
 

Bloeduitstrijkje bij de hond met rode bloedcellen (roze) besmet met de babesiose parasiet (paars)

Bloeduitstrijkje bij de hond met rode bloedcellen (roze) besmet met de babesiose parasiet (paars)

 

Behandeling

De genezing van Babesiose hangt af van hoe ver de ziekte al gevorderd is en de schade die er al berokkend is. Als babesiose op tijd ontdekt wordt, kan het goed genezen worden. De hond krijgt dan een injectie met Imizol om de parasiet te bestrijden. In sommige gevallen is er echter een infuus nodig of een bloedtransfusie.
 

Preventie

Aangezien de ernst van de ziekte Babesiose is het belangrijk te allen tijde de gezondheid van je hond in de gaten te houden.
 

Controleer je hond dagelijks op teken

Om Babesiose te voorkomen, moeten de teken bestreden worden. Controleer je hond daarom dagelijks op teken. Als er een teek aanwezig is, verwijder deze dan altijd met een tekenpen.
 

verwijderen van teken met tekenpen

verwijderen van teken met tekenpen

 

Beschermende halsband, druppels of tabletten

 

Voorbeelden van tekendodende producten zijn onder andere halsbanden met Flumethrine en Imidacloprid (werkingsduur 6 maanden) , spot-ons (druppels) met Fipronil en Permethrine (werkingsduur 4 weken)  en tabletten met Afoxolaner (werkingsduur 4 weken) . Afoxolaner is zeer efficiënt in het blokkeren van de overdracht van Babesia canis

 

Inenten tegen Babesiose

Je kunt je hond inenten tegen Babesiose, maar deze inenting kan de besmetting met Babesiose niet voorkomen, wel kan de ernst van de ziekteverschijnselen met deze inenting verminderd worden. Honden kunnen ingeënt worden tegen Babesiose vanaf dat ze vijf maanden oud zijn. Bij een eerste inenting tegen Babesiose, moet na 3 á 4 weken de inenting herhaald worden. Daarna is een herhalingsenting, ongeveer 2 weken voor de vakantie naar risicogebieden, voldoende. Dit geldt alleen als er niet meer dan een jaar tussen de vakantie zit. Bij langer verblijf in risicogebieden wordt een halfjaarlijkse herhalingsinenting aangeraden

vaccinatie tegen babesiose vermindert de ziekteverschijnselen

vaccinatie tegen babesiose vermindert de ziekteverschijnselen