Waarom wordt de sterilisatie van de kattin ten sterkste aanbevolen ?

 

Sterilisatie van de kattin
De katin wordt voor het eerst krols op een leeftijd van 6-7 maanden. Wij adviseren de kat ook op deze leeftijd te laten steriliseren. Dat kan zelfs nog voor de eerste krolsheid. Bij de operatie worden in principe alleen de ovaria (eierstokken) weggehaald. Slechts wanneer de baarmoeder afwijkend is, wordt ook deze verwijderd.

De voordelen van sterilisatie zijn:

  • geen krolsheden meer 
  • geen ongewenste dracht 
  • verminderde kans op het krijgen van melkkliertumoren op oudere leeftijd. 

Het enige nadeel van steriliseren is dat de kat dikker kan worden, maar dit kan gemakkelijk voorkomen worden door de kat preventief light-dieet, of minder eten te geven.

Om de krolsheid uit te stellen kan eventueel ook de poezenpil gegeven worden. Dit mag echter nooit voor de eerste krolsheid i.v.m. een grote kans op het krijgen van fibroadenomateuze hyperplasie van de melkklieren (Dolly-Partonsyndroom). 

Wij raden de poezenpil echter ten zeerste af in verband met de nadelen (suikerziekte, melkkliertumoren, ongewenste kittens en baarmoederontsteking).

Zeker het gegeven dat sterilistatie het ontstaan van melkkliertumoren op latere leeftijd tegengaat weegt sterk mee in ons advies om de kat al op jonge leeftijd te laten steriliseren.

Hoe gaat een sterilisatie in zijn werk ?

U kunt een afspraak maken wanneer de sterilisatie gaat plaatsvinden. Voor de operatie wordt een pre-anaesthetisch onderzoek verricht. Dit houdt in dat we naar het hart en de longen luisteren. Indien dit in orde is krijgt ze een injectie met narcosemiddel. Zodra ze slaapt krijgt ze een antibioticum-injectie en een pijnstiller. Daarna wordt de buik geschoren,  het operatieveld gewassen, ontsmet en gedesinfecteerd. De kat wordt met steriele doeken afgedekt. Er wordt een snede in de huid gemaakt en de buikwand wordt geopend. De eierstokken worden uit de buik gehaald, afgebonden en verwijderd. Als de baarmoeder verdikt is, wordt deze ook verwijderd. De buikwand wordt in 3 lagen gehecht: de spierwand, de onderhuid en de huid. 

Hierna de oren, tanden en nagels gecontroleerd en indien nodig behandeld. De kat wordt tijdens het ontwaken geobserveerd. Bij het ophalen krijgt u een nazorgformulier mee waarin staat vermeld wat er is gedaan en waar u op moet letten.


Let op het gewicht na de sterilisatie!
Vaak hoor je de klacht: "mijn kat is zo dik geworden na de sterilisatie". Dit is wel iets om rekening mee te houden, maar het kan gelukkig voorkomen worden!

Voorkom het ontstaan van overgewicht!
Sterilisatie veroorzaakt een wijziging in de hormonale huishouding. Dit zal van invloed zijn op het eet gedrag en de energiebehoefte van de kat. Het is verstandig om hier rekening mee te houden. 
De eerste twee maanden na de operatie is de meest kritieke periode na de operatie. De kat heeft dan namelijk de neiging om meer te eten terwijl de energiebehoefte met ongeveer 30% afneemt. 

Uitleg grafiek hieronder: 
Een poes neemt 18 % meer voedsel op en de energiebehoefte neemt met 33 % af.
Een kater neemt 26 % meer voedsel op en de energiebehoefte neemt met 28 % af.

Grafiek


Pas het voer na de sterilisatie aan!
Het is van belang om het voer aan te passen als u uw kat hebt laten castreren of steriliseren. We raden aan om met het kitten of juniorvoer te stoppen (indien uw kat dat nog krijgt) en over te gaan op voer voor volwassen (adult) katten. 

Indien uw kat nu al aanleg heeft voor overgewicht dan geven we u het advies om op een voer over te gaan waarin minder calorieën zitten, een zogenaamd lightvoer.

De eerste maanden zijn belangrijk
De eerste twee maanden na de operatie zijn het belangrijkste. In deze periode moet u voorkomen dat uw kat aan overgewicht gaat lijden (zie grafiek hiernaast). Ons advies is om u kat het beste na 1 week, 1 maand en na 2 maanden bij ons komen wegen of dit wegen zelf thuis doen. Het wegen bij ons in de praktijk heeft als voordeel dat we uw kat zien en aan kunnen geven of uw kat nog op zijn/haar ideale gewicht is. Als u alleen voor het wegen komt zijn hier geen kosten aan verbonden!