Waarom wordt de castratie bij katers aanbevolen ?

 

De kater is geslachtsrijp op de leeftijd van 6-7 maanden. Wij adviseren de kater te laten castreren op een leeftijd van 9 maanden. Dit in verband met het uitgroeien van de kater met de daarbij behorende katereigenschappen. Mocht de kater eerder in huis gaan plassen en/of sproeien dan is het beter om de kater direct te laten castreren. Anders kan de kat het gedrag aanleren.
In 5 % van de gevallen kan de kater blijven sproeien ondanks de castratie.

De voordelen van castratie zijn: 

  • minder kans op sproeien of plassen in huis 
  • minder sterke urinegeur 
  • minder drang van de kater om buiten te gaan zwerven en daardoor minder kans op vechten met andere katten 
  • geen kans meer op ongewenste kittens 

Het enige nadeel is dat de kater dikker kan worden. Dit kan voorkomen worden door light-dieet of minder eten te geven.

Hoe gaat een castratie in zijn werk?

U kunt een afspraak maken wanneer de castratie gaat plaatsvinden. Voor de operatie doen we een pre-anaesthetisch onderzoek wat inhoudt dat we naar het hart en de longen luisteren. Indien dit in orde is, krijgt hij een injectie met narcosemiddel.

Zodra hij slaapt krijgt hij een antibioticum-injectie en een pijnstiller. De balzak (scrotum) wordt ontdaan van de haren, gewassen, ontsmet en gedesinfecteerd. Hierna wordt er een huidsnede gemaakt en de tunica vaginalis (balzak) wordt ingesneden. Hierna wordt de testikel (teelbal) uit de balzak gehaald. De zaadstreng (ductus deferens) wordt van de bal gescheiden. Het bloedvat en de zaadstreng worden op elkaar afgebonden. Deze worden hierna doorgesneden. De teelbal wordt verwijderd en de balzak wordt opgeschud zodat het op elkaar afgeknoopte bloedvat en de zaadstreng in de diepte verdwijnen. Hierna volgt de tweede teelbal.

Hierna de oren, tanden en nagels gecontroleerd en indien nodig behandeld. De kat wordt tijdens het ontwaken geobserveerd. Daarna kunt u de kat komen afhalen.

Let op het gewicht na de castratie!
Vaak hoor je de klacht: "mijn kat is zo dik geworden na de castratie". Dit is wel iets om rekening mee te houden, maar het kan gelukkig voorkomen worden! 

Voorkom het ontstaan van overgewicht !
Castratie veroorzaakt een wijziging in de hormonale huishouding. Dit zal van invloed zijn op het eet gedrag en de energiebehoefte van de kat. Het is verstandig om hier rekening mee te houden. 
De eerste twee maanden na de operatie is de meest kritieke periode na de operatie. De kat heeft dan namelijk de neiging om meer te eten terwijl de energiebehoefte met ongeveer 30% afneemt. 

Uitleg grafiek hieronder: 
Een kater neemt 26 % meer voedsel op en de energiebehoefte neemt met 28 % af.
Een poes neemt 18 % meer voedsel op en de energiebehoefte neemt met 33 % af.


Pas het voer na de castratie aan!
Het is van belang om het voer aan te passen als u uw kat hebt laten castreren of steriliseren. We raden aan om met het kitten of juniorvoer te stoppen (indien uw kat dat nog krijgt) en over te gaan op voer voor volwassen (adult) katten. 

Indien uw kat nu al aanleg heeft voor overgewicht dan geven we u het advies om op een voer over te gaan waarin minder calorieën zitten, een zogenaamd lightvoer.

De eerste maanden zijn belangrijk
De eerste twee maanden na de operatie zijn het belangrijkste. In deze periode moet u voorkomen dat uw kat aan overgewicht gaat lijden (zie grafiek hiernaast). Ons advies is om u kat het beste na 1 week, 1 maand en na 2 maanden bij ons komen wegen of dit wegen zelf thuis doen. Het wegen bij ons in de praktijk heeft als voordeel dat we uw kat zien en aan kunnen geven of uw kat nog op zijn/haar ideale gewicht is. Als u alleen voor het wegen komt zijn hier geen kosten aan verbonden!